Ravenstein – Grave
Ravenstein kent een lange geschiedenis onder veel verschillende heersers. Lange tijd was het niet Hollands, maar óók niet Brabants: het hoorde bij Hertogdom Kleef. De stad Ravenstein was de hoofdstad van het Land van Ravenstein. Er is geen vestingstad die zó vaak veroverd en belegerd is als Grave. Het mag een wonder heten dat er nog zoveel moois van over is.
De laatste etappe van Expeditie Zuiderwaterlinie start om 13.30 uur. In het Land van Ravenstein hebben ze niets te schaften met de Hollanders! Ontmoet de schout van de Vrijstaat Land van Ravenstein. Professor van Mourik stuitte tijdens graafwerkzaamheden in zijn tuin op een bolwerck uit 1509. De wandeling start met een kijkje in de tuin van de professor. Tapas en flamencogitaarmuziek van Maurice Leenaars & band brengen je in Spaanse sferen! Was de Zuiderwaterlinie voorheen een verdedigingslinie, nu is het een linie van verbinding!
Tot 18.00 uur is het bezoekerscentrum Zuiderwaterlinie geopend. Haal hier je speciale sleutelhanger op!
let op: in verband met de verwachte hoge temperaturen wordt een deel van de etappe met de huifkar afgelegd!
Megen – Grave
Het was in het Land van Cuijk de beste plek voor een nieuwe vesting, daar bij de Maas, bij de monding van de Raam. Daarom bouwden de heren van Cuijk er in de 12e-eeuw een kasteel. Er kwamen veel mensen op af; Grave werd een echt handelsstadje. Geen vestingstad is zó vaak veroverd en belegerd als vestingstad Grave. Klein wonder dat er nog zoveel moois van over is. Na iedere oorlog krabbelde Grave weer op. Daardoor kun je er nu genieten van Brabantse gezelligheid omringd door eeuwenoud militair erfgoed zoals fort Grave.
De laatste etappe van de Expeditie Zuiderwaterlinie eindigt in Grave. Tot 18.00 uur is het bezoekerscentrum Zuiderwaterlinie geopend. Haal hier je speciale sleutelhanger op!
We sluiten af met een feest in Spaanse sferen. Waar de Zuiderwaterlinie bedoeld was om de vijanden vanuit het zuiden op afstand te houden, omarmen we vandaag de dag de mediterrane cultuur..
De uit Eindhoven afkomstige Maurice Leenaars werd al op jonge leeftijd gegrepen door het ritme, de passie en tonen van de flamenco. Vandaag sluit hij de Expeditie Zuiderwaterlinie in stijl af samen met Antonio Paz – zang, José Ligero – zang en Elena ‘La Grulla’ – dans.
XL of XXL?
Vandaag heb je de keuze. Óf je kiest voor de XXL-wandelroute van 40 km van Megen naar Grave óf je kort hem met 10 km af door van knooppunt 58 direct door te lopen naar knooppunt 60. Je komt dan niet door Reek en bent na 30 km op het eindfeest in Grave.
Slapen
Deze laatste dag nog even genieten en overnachten in Grave? Je hebt de mogelijkheid om in het Emmausklooster Velp te overnachten, zo maak je je Expeditie Zuiderwaterlinie helemaal zen!
OV
Neem bus 99 van de Markt in Grave naar Station CS Nijmegen. Check de 9292 OV app.
Oijen – Megen
Megen is de kleinste vestingstad van de elf, eigenlijk zelfs een dorp. Brand en oorlog teisterden de vesting, vooral de 16e eeuw. Over de soevereiniteit van Megen is lang gesteggeld. Eeuwenlang was het als zelfstandig graafschap van zichzelf, dat ook geen deel van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden was. Pas in 1800 ging Megen weer echt onderdeel uitmaken van Brabant, en later, in 1814, ook van het Koninkrijk der Nederlanden.
Drumfanfare DIOS wuift je, alvorens je je koers langs de Maas voortzet, uit. De Maas, een rivier die beschermt en leven geeft, maar soms ook aanleiding is tot strijd. Die verwoestend kan zijn voor de bewoners en gebruikers van haar vruchtbare oevers. De tentoonstelling ‘Mens en Maas’ in Acropolis laat de rol van het water in deze regio zien. Het feestelijke slot van deze etappe vieren we bij Camping de Maasakker, waar marshmallows bij de vuurplaats en plattelands rock en lol van De Revuo’s bewijzen dat de Maas hier vooral verbindt!
OV
Bushalte Dorpsstraat Macharen ligt op 15 minuten lopen van de Bierbrouwerij Oijen.
Lith – Megen
Op de etappe Lith – Megen is het heerlijk genieten in het Maasmeandergebied. Rust en ruimte, vergezichten links en rechts van de dijk. Van wie was het, Megen? Over de soevereiniteit is lang gesteggeld. Eeuwenlang was vestingstad Megen als zelfstandig graafschap van zichzelf, dat ook geen deel van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden was. Pas in 1800 ging Megen weer echt onderdeel uitmaken van Brabant, en later, in 1814, ook van het Koninkrijk der Nederlanden. Tussen de 18e -eeuwse Lindenlaan, de uiterwaarden en de Maas, ligt het Kasteel van Oijen. Tot voor kort niet toegankelijk voor het publiek, maar eigenaar Vereniging Natuurmonumenten bracht daar verandering in. Vandaag de dag is het een luxe groepsaccommodatie en trouwlocatie.
Programma
In Acropolis, het gemeenschapshuis in Megen, wordt de tentoonstelling ‘Mens en Maas’ om 20.00 uur geopend. In 2023 gaat het project Meanderende Maas van start, dat dijken ophoogt, de rivier meer ruimte geeft en zorgt voor nieuwe natuur. Het slotfeest van deze etappe vieren we bij Camping de Maasakker, waar marshmallows bij de vuurplaats en plattelands rock & lol van De Revuo’s bewijzen dat de Maas hier vooral verbindt!
Daghap
De daghap staat voor je klaar bij De Maasakker. Wel even reserveren.
Slapen
Voor wie kampeert: we eindigen op Camping De Maasakker dus na het feestje rol je zo je tent in!
OV
Vanaf Station CS Oss, bus 662 ga je naar Hertog Janstraat in Lith. Vanaf het eindpunt neem je de bus vanaf halte W. Kippstraat naar Oss. Let op, de laatste bus vertrekt om 17.33 uur. Check ook de 9292 OV app.
Den Bosch – Lith
’s-Hertogenbosch had tijdens de Tachtigjarige Oorlog de bijnaam ‘Moerasdraak’. Onneembaar vanwege het moeras rondom, dat nu de Moerputten en het Bossche Broek zijn. De geschiedenis van Lith, dorp aan de rivier, gaat ver terug. De oudste sporen van bewoning van de late bronstijd/vroege ijzertijd (700 tot 500 v.C.). Ook de Romeinen hebben hier hun sporen achtergelaten.
Loop samen met de carnavalsvereniging De Kleidonkers langs riviergebied en prachtige vergezichten naar Lith, waar Gilde Sint Lambertus je onthaalt. De etappe wordt feestelijk afgesloten met een weergaloos optreden van coverband Story.
OV
Gewande is lastig bereikbaar met openbaar vervoer. Pak een OV fiets op Station den Bosch. Wil je toch met de bus? Pak bus 6 en loop vanaf halte Berenklauw nog 45 minuten tot aan de Blauwe Sluis. Check ook de 9292 OV app.
Den Bosch – Lith
Start vanaf camping de Locatie in Vlijmen of rechtstreeks vanuit Den Bosch. Langs de noordkant van de stad ga je weer op zoek naar de Maas. Onderweg kom je langs Gewande, met de historische gemalen. De etappe wordt feestelijk afgesloten met een weergaloos optreden van coverband Story.
Daghap
Bij café Hertog Jan van Brabant staat je gereserveerde daghap voor je klaar.
Slapen
Vandaag kun je kamperen bij mini-camping Huismans, op 5 kilometer van de eindlocatie. De Expeditie-bus brengt je er op verzoek na het cultureel programma naar toe!
OV
Start je vandaag? Neem bus 4 naar Zorgboerderij de Locatie nabij knooppunt 30 van het Zuiderwaterlinie Wandelpad.
Vanaf Lith neem je bus 262 of 662 naar Oss. Check de 9292 OV app.
Den Bosch – Den Bosch
De Spaanse overheersing van vestingstad Den Bosch eindigde 14 september 1629. De stad was één van de sterkste schakels in de Spaanse omsingeling van de Republiek. Het drassige gebied rondom maakte herovering echter praktisch onmogelijk. Fort Isabella verwierf een vaste plek in de verdediging van ‘s-Hertogenbosch maar ook vormde ook in de Zuiderwaterlinie een belangrijke hindernis. Met de komst van het roemruchte Regiment Wielrijders op de Isabellakazerne in 1922 werd aan de interessante geschiedenis van deze plek weer een bijzonder verhaal toegevoegd.
Het bolwerk Sint-Jan aan de Stadsdommel was een van de vier belangrijke toegangen tot de historische vestingstad ‘s-Hertogenbosch. Laat je onthalen door Prins Hendrik op Fort Isabella. Na doorkruising van natuurgebied De Moerputten, een van de weinige overgebleven laagveenmoerassen ten zuiden van de grote rivieren, verwelkomt drumfanfare Exempel je. Zij behoren tot de top van de Nederlandse show- en marchingbands.
OV
Een gratis bus brengt je ’s avonds terug naar het startpunt. Check ook de 9292 OV app.
Heusden – Den Bosch
Ontvangst
Vestingstad Den Bosch, ‘s-Hertogenbosch, Silva Ducis, Oeteldonk: allemaal verschillende namen voor de hoofdstad van de provincie Noord-Brabant. Die tijdens de Tachtigjarige Oorlog de bijnaam ‘Moerasdraak’ had. Onneembaar vanwege het moeras rondom, nu De Moerputten en het Bossche Broek. Drumfanfare Exempel verwelkomt je bij aankomst. Zij behoren tot de top van de Nederlandse show- en marchingbands.
Daghap
Op het eindpunt Camping en Zorgboerderij de Locatie staat de Expeditie-maaltijd klaar. Wel even reserveren!
OV
Start je in Heusden dan neem je bus 135 vanaf ’s-Hertogenbosch CS naar Heusden.
Vanaf het eindpunt van de etappe loop je in 17 minuten naar de bushalte, bus 4 brengt je naar Station CS ’s-Hertogenbosch. Check ook de 9292 OV app.
Slapen
Wie kampeert heeft het gemakkelijk, het eindfeest is op de campinglocatie!
Drunen – Heusden
We starten bij De Voorste Venne, het cultuurhuis in Drunen, ontworpen door Anton Pieck. Bart Beaard van Onsenoort wandelt mee voor de historische achtergronden van deze etappe.
Bij aankomst in Heusden genot en geneugte: een proeverij van de Zuiderwaterlinielikeur en –bonbon nemen je mee naar tijden van weleer. De Stadspijpers van ‘s-Hertogenbosch is de enige groep in Nederland (en een van de weinige groepen in Europa) die in de stijl van de stadsmuzikanten uit de late middeleeuwen en renaissance authentieke muziek maakt. Brabantse troubadour Noud Bongers zorgt voor de muzikale afsluiting.
Raamsdonk – Heusden
Ontvangst
Bij aankomst in Heusden genot en geneugte: een proeverij van de Zuiderwaterlinielikeur en –bonbon nemen je mee naar tijden van weleer. De Stadspijpers van ‘s-Hertogenbosch is de enige groep in Nederland (en een van de weinige groepen in Europa) die in de stijl van de stadsmuzikanten uit de late middeleeuwen en renaissance authentieke muziek maakt. Brabantse troubadour Noud Bongers zorgt voor de muzikale afsluiting.
Daghap
Een dag met een behoorlijke afstand! In Drunen staat de daghap voor je klaar bij cultuurcentrum De Voorste Venne. Wel even reserveren!
OV
Start je in Raamsdonk? Dan kun je met bus 134 van Waalwijk naar Raamsdonk.
Bus 135 gaat van Heusden naar Station Den Bosch.
Check ook de 9292 OV app.