2018-09-16 19.05.52
Zuidwaterliniefestival Vught
DeMars  TEAM MAPITO-8526

Tijdens het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed in 2018 vonden, naar een concept van Mothership, de eerste manifestaties plaats die het lint van forten, schansen, ravelijnen, vestingrelicten, liniedijken, sluizen en inundatievlaktes tussen Bergen op Zoom en Grave op de kaart zetten.

Om de bevrijding van Brabant als verdedigingsmethodiek van de Republiek te symboliseren, werd op 23 juni De Sprong georganiseerd: tientallen parachutisten sprongen op vijf locaties op de Zuiderwaterlinie. In samenwerking met het ministerie van Defensie vlogen drie militaire vliegtuigen, een C-130 Hercules en twee Harvards, in een fly-by over de gehele Zuiderwaterlinie. Op de Kleine Schans in Terheijden werd door civiele parachutisten uit een Duitse Airbus A400M gesprongen en door militaire parachutisten uit de Nederlandse C-130 Hercules. Eenmaal geland, ging het Zuiderwaterlinie Festival van start.

Tijdens De Mars, die plaatsvond van 16 tot en met 23 september 2018, trok een stoet van wandelaars, atleten, muzikanten, carnavalsclubs en veel meer een week lang dagelijks langs de Zuiderwaterlinie. Startend in Bergen op Zoom en Grave liepen zij aan weerszijden van de linie in een week tijd naar Heusden.

Kunstenaar Tijs Rooijakkers (Vorstenbosch, 1975) ontwikkelde Een monument voor het hechten. Met dit werk reeg hij het uitgestrekte en ooit door water verscheurde landschap met naald en draad aaneen.