Expeditie Zuiderwaterlinie is een Brabantse elfstedentocht langs natuur, historie en cultuur. Laat je van 19 t/m 29 juni meevoeren van Bergen op Zoom naar Grave, langs elf vestingsteden en hun ommelanden.

Tijdens Expeditie Zuiderwaterlinie duik je de spannende militaire geschiedenis van Zuiderwaterlinie in, onderga je een culturele beleving , geniet je van lokale streekproducten en word je omringd door de stille natuur in het buitengebied.

Elf vestingsteden, vijf stellingen, een aantal forten, betoverend mooie natuur: de Zuiderwaterlinie heeft het allemaal. Hier komt 450 jaar geschiedenis samen: de mooiste  vestingsteden tussen Bergen op Zoom en Grave worden aan elkaar geregen langs deze historische waterlinie. Aan de hand van de Zuiderwaterlinie kan vrijwel het hele verhaal van het oorlogsverleden van Brabant verteld worden.

Tijdens Expeditie Zuiderwaterlinie ga je op ontdekkingstocht: naar het militair erfgoed, de natuur en de rijke cultuur in Brabant. Kies dagelijks tussen een langeafstand-etappe (± 20 km) of een kortere recreatieve (± 10 km). Wie kiest voor de lange afstand, kiest voor de groene omgeving. Sluit je aan bij de kortere etappe, dan wandel je in groepsverband. Onderweg vertellen gidsen over de geschiedenis van de Zuiderwaterlinie en is er aandacht voor het landschap.

Expeditie Zuiderwaterlinie is méér dan alleen een wandeltocht. Ook aan cultuur wordt gedacht: fanfares, gildes, theater, dans en muziek vertellen het verhaal van de Zuiderwaterlinie. Aan het eind van elke etappe komen alle wandelaars samen om feestelijk onthaald te worden.

 

Basiskaart Zuiderwaterlinie

11 ETAPPES

Elke dag kan je kiezen tussen een langeafstand-wandeltocht (± 20 km) of een kortere recreatieve wandeltocht (± 10 km). Kies je voor de langeafstands-etappes? Dan kies je voor de de groene omgeving en bepaal je je eigen tempo. Sluit je je aan bij de kortere etappes, dan wandel je in groepsverband. De starttijden zijn variërend per etappe.

Expeditie Zuiderwaterlinie is de ideale gelegenheid om samen het verhaal van de Zuiderwaterlinie te horen, te zien én te beleven. Aan het eind van elke etappe komt iedereen samen, is er muziek of een voorstelling en drinken en eten we samen wat. Expeditie Zuiderwaterlinie is een wandelfeest!

CULTUUR

Tijdens Expeditie Zuiderwaterlinie doe je 1001 ontdekkingen in de mooiste (en gezelligste) vestingsteden van Nederland. Dagelijks worden de wandeltochten gezamenlijk afgesloten. Zing mee met de leukste liedjes, verwonder je tijdens een dansvoorstelling van De Kwekerij en ga mee op reis tijdens de absurdistische voorstelling van Vincent de Rooij en Daan Mathot. Verwacht spectaculaire gebeurtenissen en onverwachte wendingen: optredens door de top van de Nederlandse show- en marchingbands, stoere schutters en carnaval zijn nog maar een topje van de ijsberg!

OVERNACHTEN

Wandel je een of meerdere langeafstand-etappes mee? Dan is het fijn als je kunt blijven slapen en de volgende ochtend meteen je reis kunt voortzetten.  Kijk je uit naar de luxe van het hotel? Of liever de knusheid van een leuke B&B? We hebben een paar leuke voor je op een rijtje gezet. Kies je er voor om te kamperen? Expeditie Zuiderwaterlinie zorgt ervoor dat je bagage (gratis) naar je volgende bestemming wordt gebracht!

KUNST 

Het opzettelijk onder water zetten van het gebied ter verdediging (inundatie) was enerzijds een staaltje ingenieurskunst die de vijand buitenhield, maar vroeg anderzijds om opofferingen. Zo konden boeren hun land niet bewerken, met armoede, ziekten en doden tot gevolg. Dit contrast was de inspiratie voor ruimtelijk ontwerper Bouke Bruins, die in opdracht van stichting KOP voor Expeditie Zuiderwaterlinie een kunstwerk bedacht. Om te verbeelden dat het succes van het verdedigingswerk ook een keerzijde had, koos Bruins voor een experiment met taal, vorm en kleur in het landschap van de Zuiderwaterlinie. Afhankelijk vanuit welke richting je kijkt, lees je een ander woord en zie je een ander beeld. Op elf locaties langs de Zuiderwaterlinie dwingt Bruins het publiek om de historie telkens vanuit een ander perspectief te bekijken. Hiervoor zocht hij contrasterende woorden die de geschiedenis vertalen naar het heden of het verleden in een andere context zet. Het werk zet ook aan tot gesprek over de geschiedenis die nu geschreven wordt. Wat is de keerzijde van het winnen van een oorlog?